Tuesday, 16 July 2013




Bahan-Bahan Kek Coklat istimewa


A- Diayak
2 cawan Tepung Gandum
1 cawan Serbuk Koko
1 sk Baking Powder
2 sk Bicarbonate of Soda
B- Dipukul guna hand mixer (sekejap sahaja)
3 biji Telur Gred A
2 cawan Gula Pasir Kasar (dikisar halus guna
blender kering)
1 cawan Susu Cair
1 cawan Minyak
1 tsp Coklat Emulco
1 cawan Air Panas (menggelegak)
Bahan Lain:
- Pengukus
- Loyang (saya guna loyang saiz 20cm)
- Kertas Minyak
- Aluminium foil
Cara Membuat / Memasak Kek Coklat istimewa
1. Pertama sekali. Sediakan pengukus. Tunggu sehingga menggelegak baru masukkan adunan kek ke dalam pengukus.
2. Gris loyang anda dengan marjerin, alas dengan kertas minyak dan gris sekali lagi.
3. Sementara menunggu air di dalam pengukus menggelegak, sediakan adunan. Tapis (ayak) semua bahan-bahan A. Ketepikan.
4. Di dalam mangkuk lain, masukkan 3 biji telur tadi, pukul sedikit dengan sudu/garfu.. cukup sehingga sebati antara putih dan kuning telur.
5. Masukkan gula yang dah dikisar halus tadi dan juga coklat emulco. Gaul sebati dengan sudu/garfu (tak perlu pukul sehingga kembang).
6. Masukkan susu cair dan minyak. Kacau sebati (Gunakan hand mixer lebih mudah).
7. Masukkan air panas dan kacau dengan hand mixer sehingga sebati.
8. Masukkan adunan dalam loyang. Tutup dengan aluminium foil.Kukus selama 1 jam. Kalau api dapur kuat, lebih kurang 45-50minit dah boleh cuba cucuk dengan lidi sate. Kalau keluar licin, maksudnya dah masak.

CUBALAH PASTI SEDAP

0 comments:

Post a Comment